6 reacties op “To ‘Waze’ or not to ‘Waze’?

 1. Laat ons zorgen dat het voorvoegsel ‘smart’ (bvb smart mobility) ook echt slim is. Een pen kan gebruikt worden voor een prachtig gedicht maar ook voor een oorlogsverklaring. Laat ons ‘smart’ zijn !

  Like

 2. Gelieve eerst even feiten te checken. Waze houdt wel degelijk rekening met de categorie van de weg, zie de kleuren en dikte van die wegen op de kaart. Anders kon alles als snelweg ingetekend worden.

  Like

  • Ik heb aan Waze gevraagd of ze rekening houden met de wegencategorisering. Het antwoord is onduidelijk. Een beetje, ja, nee… Er is ook een verschil tussen ‘we houden er rekening mee’ of ‘we sturen enkel automobilisten over kleinere wegen in zeer specifieke gevallen.’ Dit laatste gebeurt dan best in overleg met de steden, gemeenten en andere wegbeheerders.
   De titel van mijn artikel is dan wel gericht op ‘Waze’, maar het probleem zit dieper dan dat. Zowat alle gps fabrikanten houden te weinig rekening met de gewenste en aanvaardbare routes. Ik werd zelf al meerdere keren door mijn gps over weggetjes gestuurd waarvan ik dacht: “dit kan toch niet de bedoeling zijn”. Helaas is de ruimtelijke ordening in Vlaanderen zo rommelig dat er zich ook veel bebouwde kommen op gewestwegen bevinden. En door de toenemende verzadiging van het hoofdwegennet worden de files dus ‘verspreid’. Sneller voor de ene, overlast en gevaar voor de anderen. Waze kan best een duidelijker standpunt innemen over alternatieve routes.

   Like

 3. “Er is niks mis met een alternatieve route, maar steden en gemeenten moeten kunnen bepalen welke wegen geschikt zijn voor doorgaand verkeer en welke niet.”

  En als ze dat doen geeft Waze (net zoals nu) de werkelijke situatie gewoon weer. Wegen voor bestemmingsverkeer zijn dan ook alleen voor bestemmingsverkeer.

  De technologie haalt de werkelijkheid in, zoals vaker gebeurt. Het is hier aan de overheid (lokaal, regionaal en landelijk) om duidelijk te maken wat er wel en wat er niet mag.

  Of je moet vinden dat Waze een voorschot moet nemen op dergelijke regels, en eigenhandig moet bepalen waar je wel en niet mag komen?

  Like

 4. Zoals je ondertussen ook al wel weet, houdt Waze wel degelijk rekening met het wegtype. en kan de gemeete zélf beslissen waar het alternatieve verkeer langs gaat. indien de gemeete borden zet voor ‘plaatselijk verkeer’, houdt Waze hier rekening mee, en wordt je daar NIET doorgestuurd, tenzij je bestemming in deze straat ligt.
  Het is dus niet Waze die moet veranderen, maar de gemeentes moeten hun visie aanpasen. Denk je nu écht dat een niet-gps gebruiker die een file tegenkomt, en die een alternatief gaat zoeken, niet door een dorpskern/woonwijk gaat rijden?
  net niet-gps-gebruiker gaat op dat moment géén rekening houden met de borden plaatselijk verkeer, en gaat gewoon verder rijden, terwijl de Waze-gebruiker op dat moment daar NIET doorgestuurd wordt.
  En moest het op een binnenweg te druk worden zal Waze dit ook ‘zien’ en het verder verkeer weer over een andere alternatieve route sturen.
  Ter info, ‘TomTom Live, Garmisn, etc, doen nét hetzelfde, stellen ook alternatieve routes voor, ook door de dorpskernen…

  Erwin

  Like

 5. Je vermeldt “Apps zoals Waze trekken zich hiervan niet al te veel aan. ” ivm wegencategorisering.

  Klopt niet. Ik kan niet over andere apps spreken, maar Waze houdt wel degelijk rekening met de belangrijkheid van de verschillende wegen (Grote Hoofdweg, Hoofdweg, Primaire straat en gewone straat). Bij elke route berekening (of die nu een file probeert te ontwijken of niet) wordt er voorkeur gegeven aan de belangrijkheid van een weg.

  Er wordt niet onmiddellijk gekozen voor de allerkleinste wegentjes die je misschien enkele seconden extra winst opleveren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s