Eén reactie op “Altijd zomertijd

 1. Het argument dat er de komende weken meer ongevallen gebeuren is een gevolg van de uurwisseling. Niet een gevolg van de wintertijd op zich.

  De reden waarom van oost naar west vliegen veel minder jetlag veroorzaakt dan in de omgekeerde richting is puur het gevolg van met of tegen de tijd in vliegen.
  Ook al is het meestal gemakkelijker om wat langer op te blijven dan vroeger op te staan, toch zal in beide gevallen het bioritme nog een hele tijd op het oude vaste ritme blijven en dus x aantal uur afwijken van de rest van de mensen in die tijdzone.

  Het klopt inderdaad dat in de huidige Belgische zomertijd de zon op het hoogst staat om 15 uur. Binnen onze tijdzone valt ook het westelijk deel van Spanje, waar in de huidige zomertijd de zon op het hoogst staat om ongeveer 16 uur.
  De reden waarom ons middaguur niet om 12 uur valt is volledig politiek bepaald omwille van onze politici hun keuze om binnen een bepaalde tijdzone te willen behoren.

  Overigens is het moment van opstaan en gaan slapen volledig cultureel bepaald.
  Zie ook punt 8 op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/28/nu-we-een-uurtje-langer-mogen-slapen–10-dingen-die-u-moet-weten/

  De schooluren zijn nu ongeveer van 8h30 tot 15h30. Dus met het middelpunt op 12h00.
  De kantooruren tussen 09h00 en 17h00. Dus met middelpunt om 13h00.
  Is dat niet het echte probleem van heel de discussie rond zomertijd en wintertijd?

  Dat de schooluren 3 uur eerder vallen dan het middaguur van de zomertijd en dat de kantooruren 2 uur eerder vallen dan het middaguur van de zomertijd?

  Elk argument dat pleit om de zomertijd te behouden, zal automatisch ook van toepassing zijn om de wintertijd te behouden. Of zelfs bij het pleidooi om over te schakelen naar dezelfde tijdszone als die van het V.K., omdat die tijdszone ons nog dichter bij de echte middagtijd zou brengen.

  In ieder geval kunnen we het allebei er over eens zijn dat het veel beter is om niet meer 2 keer per jaar van tijd te wisselen 🙂

  Wanneer onze middag dan precies moet vallen, is uiteindelijk dezelfde discussie als zo’n 160 jaar geleden over binnen welke tijdzone we moeten vallen. Allemaal de schuld van de Britse treinreizigers die toen wilden weten om hoe laat hun trein ging toekomen, alsof dat met de regelmaat van de klok zou kunnen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s