Altijd zomertijd

Twee keer per jaar worden onze klokken vooruit en achteruit gedraaid. Zo kunnen we 7 maanden van het jaar genieten van een extra uur zonlicht. Rondom diezelfde periode duiken ook weer de critici van de zomertijd op. Hun argumenten zijn intussen al lang gekend. De uurwisseling is slecht voor ons bioritme, onze gezondheid, ons humeur en veroorzaakt meer verkeersongevallen. In het voorjaar is het uurtje slaaptekort de boosdoener, in het najaar het feit dat het ineens vroeger donker is. En energie besparen doen we er ook al niet meer mee.

Ik kan nog volgen dat bij sommige zeer gevoelige zielen een uurtje meer of minder een kleine overlast veroorzaakt. Maar de conclusie die sommige critici er aan vast knopen om de zomertijd dan maar helemaal op te bergen, daar ben ik het grondig mee oneens. Als we dan toch zouden moeten stoppen met wintertijd/zomertijd, waarom dan niet altijd de zomertijd behouden?

Er zijn immers meer voor- dan nadelen aan de zomertijd verbonden. Vooreerst genieten de moderne mensen dan van meer uren zonlicht, iets wat we in onze soms wat donkere tijden goed kunnen gebruiken. Niemand haalt het in zijn hoofd om ’s zomers om 4 uur op te staan, om 9 uur ’s avonds zijn de meeste mensen wel nog wakker. Maar ook in de winter is een extra uur licht ’s avonds meer dan welkom. Op de donkerste dagen na, verloopt dan ook de avondspits nog grotendeels bij daglicht. OK, het is dan ’s morgens langer donker, maar de ochtendspits zal binnen twee à drie weken toch niet meer bij daglicht plaatsvinden. Het argument dat er nu de komende weken in de avondspits meer ongelukken gebeuren, valt dan weg. En als de zomertijd steeds van kracht blijft, moeten we ook in het voorjaar dat extra uurtje slaap niet meer missen. Twee keer winst dus.

Het argument dat de normale zonnetijd natuurlijker is, houdt ook weinig steek. Als we naar GMT zouden overschakelen (huidige wintertijd min 1 uur), is het in de zomer zelfs om 3 uur licht en om 8 uur donker. Wie heeft daar wat aan? Vroeger was er geen tv of andere activiteiten, ging men om 8 of 9 uur slapen en stonden de mensen om 5 uur op. Die tijd is al lang voorbij. En nepargumenten als ‘sommigen kunnen de slaap niet vatten om 22 uur ’s avonds omdat het nog licht is’, slaan nergens op. Worden ze om 4 uur niet wakker dan? Ooit al eens van verduisteringsgordijnen of rolluiken gehoord?

Een vlucht naar New York zorgt voor een jetlag van 6 uur. Daar hebben sommigen blijkbaar geen moeite mee. Maar 1 uurtje meer of minder, dat is plots een ramp. Wat me dus vooral stoort in dit hele verhaal is dat men verkeerde argumenten gebruikt om een slechter resultaat te willen bekomen. Men gebruikt het feit dat de uurwisseling voor sommigen vervelend is als argument om dan maar de zomertijd af te schaffen. Dat men dan beter de wintertijd kan afschaffen, komt blijkbaar niet in hen op. Ik tel reeds af naar einde maart, dan is er weer die geweldige zomertijd.

Een gedachte over “Altijd zomertijd

  1. Het argument dat er de komende weken meer ongevallen gebeuren is een gevolg van de uurwisseling. Niet een gevolg van de wintertijd op zich.

    De reden waarom van oost naar west vliegen veel minder jetlag veroorzaakt dan in de omgekeerde richting is puur het gevolg van met of tegen de tijd in vliegen.
    Ook al is het meestal gemakkelijker om wat langer op te blijven dan vroeger op te staan, toch zal in beide gevallen het bioritme nog een hele tijd op het oude vaste ritme blijven en dus x aantal uur afwijken van de rest van de mensen in die tijdzone.

    Het klopt inderdaad dat in de huidige Belgische zomertijd de zon op het hoogst staat om 15 uur. Binnen onze tijdzone valt ook het westelijk deel van Spanje, waar in de huidige zomertijd de zon op het hoogst staat om ongeveer 16 uur.
    De reden waarom ons middaguur niet om 12 uur valt is volledig politiek bepaald omwille van onze politici hun keuze om binnen een bepaalde tijdzone te willen behoren.

    Overigens is het moment van opstaan en gaan slapen volledig cultureel bepaald.
    Zie ook punt 8 op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/28/nu-we-een-uurtje-langer-mogen-slapen–10-dingen-die-u-moet-weten/

    De schooluren zijn nu ongeveer van 8h30 tot 15h30. Dus met het middelpunt op 12h00.
    De kantooruren tussen 09h00 en 17h00. Dus met middelpunt om 13h00.
    Is dat niet het echte probleem van heel de discussie rond zomertijd en wintertijd?

    Dat de schooluren 3 uur eerder vallen dan het middaguur van de zomertijd en dat de kantooruren 2 uur eerder vallen dan het middaguur van de zomertijd?

    Elk argument dat pleit om de zomertijd te behouden, zal automatisch ook van toepassing zijn om de wintertijd te behouden. Of zelfs bij het pleidooi om over te schakelen naar dezelfde tijdszone als die van het V.K., omdat die tijdszone ons nog dichter bij de echte middagtijd zou brengen.

    In ieder geval kunnen we het allebei er over eens zijn dat het veel beter is om niet meer 2 keer per jaar van tijd te wisselen 🙂

    Wanneer onze middag dan precies moet vallen, is uiteindelijk dezelfde discussie als zo’n 160 jaar geleden over binnen welke tijdzone we moeten vallen. Allemaal de schuld van de Britse treinreizigers die toen wilden weten om hoe laat hun trein ging toekomen, alsof dat met de regelmaat van de klok zou kunnen 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s