Gedeconnecteerd

De vakantie zit er alweer op en voor mij is dat steeds meer een tijd van de-connecteren. Dat wil zeggen: minder sociale media, geen blogs schrijven, minder en af en toe eens helemaal geen nieuws volgen, er mentaal tussenuit. Zalig gewoon. Rust voor de geest, tijd voor reflectie en ontspanning.

Internet en alles daaromheen, zorgt voor veel drukte en afleiding. Ongemerkt werkt het verslavend en dat is ook in het verkeer een groeiend probleem. De Pockémon-gekte van deze zomer had dan wel als goede eigenschap dat vele aan de computer gekluisterde nerds zich ineens naar buiten moesten begeven, maar toch. Turend op een schermpje is niet de ideale modus voor een voetganger, laat staan een fietser of godbetert voor een automobilist. In de VS reed deze vakantie zich een 28-jarige automobilist te pletter tegen een boom, omdat hij was afgeleid door het nieuwe spel van Pockémon. Ook deze keer was de boom niet in fout.

Maar ook ‘appen’, ‘sms-en’ of gewoon ‘internetten’ zijn toch activiteiten die je beter niet in het verkeer uitoefent. De cijfers liegen er niet om.  Naar schatting een kwart van de ongevallen worden veroorzaakt door het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Eén vijfde ervan gebeurt door sms-en of app-en, de rest door bellen. In Nederland berekende men eerder al dat er jaarlijks tientallen verkeersdoden vallen door het gebruik van de smartphone. Het zal in België niet anders zijn.

smartphone

En ook handsfree is lang niet veilig. De concentratie en aandacht verminderen sterk en automobilisten, maar ook fietsers en voetgangers, letten minder op. Volgens onderzoekers krijg je op dat moment slechts 50% van je omgeving mee. Ons verkeer is echter zodanig druk geworden dat 50% concentratie niet volstaat. Er is dus maar één goede boodschap. Begeef je je in het verkeer, de-connecteer!